Een groene smoothie met waterkers is een geweldig idee. Niet alleen om de smaak, maar ook om de voedingsstoffen die waterkers bevat. De oude Grieken wisten al meer dan 2000 jaar geleden dat dit plantje een bijzonder kracht bezit, en dat is nog steeds niet veranderd. Het plantje is inmiddels ook buiten Griekenland bekend, en zeer waarschijnlijk beland het binnenkort ook in jouw smoothie.
Waterkers is in Nederland een beetje een vergeten groente. Waar het vroeger vaker voorkwam in de natuur, is het nu door vervuiling vaak alleen nog maar op kwekerijen te vinden. In Nederland is er maar 1 kwekerij die waterkers kweekt. Waarschijnlijk omdat de vraag naar waterkers hier in Nederland (nog) niet zo groot is. Dit is vreemd als je nagaat wat dit plantje ons allemaal te bieden heeft.
Voedingswaarde van Waterkers
In een onderzoek van de amerikaanse RIVM naar het verminderen van risico op chronische ziekte, staat van de 41 onderzochte groente waterkers op de eerste plaats. Hieruit concludeer ik dus dat je eigenlijk kan stellen dat waterkers de meest gezonde groente is die je kan eten.
Opmerkelijk is dat waterkers samen met boerenkool de meeste calcium bevat van alle groentes. Het gaat hierbij om 18% van het aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) per 100 gram. In vergelijking met melk, waar toch altijd wordt gezegd dat dit goed voor ons is voor de calcium, deze “maar” 12% ADH bevat.
Maar waterkers bevat nog meer dan alleen maar calcium. Ook bepaalde vitamines zijn goed vertegenwoordigt volgens deze site
Vitamine K is hiermee uitschieter, maar dat ziet we bij meer groentes. Maar met 50 gram waterkers zit je al op voldoende vitamine K voor de gehele dag.
Vitamine A zit met 100 gram net iets onder de 100% die je per dag nodig zal hebben, maar met zo’n 35 gram in je smoothie zit je dan toch al snel op een derde van je benodigdheid.
Hoewel Vitamine B in mindere mate aanwezig is, dus die pak je ook gewoon mee met je waterkers smoothie.
Vitamine C zit met 100 gram waterkers op bijna 60% van je ADH. Dit is maar iets minder dan dat er in een sinaasappel zit.
Een opmerkelijk plantje dus, wat nog meer stoffen bevat wat ons lichaam goed doet. Niet zo vreemd dus dat onze buurlanden wel deze groente hebben omarmd, en deze op veel grotere schaal wordt gekweekt en geconsumeerd. Gelukkig is deze groente nog wel gewoon te kopen in de supermarkt of groentewinkel, waardoor wij ook in Nederland kunnen profiteren van wat waterkers ons te bieden heeft.
Dit is ook 1 van de redenen dat ik een Smoothie wilde maken met waterkers in de hoofdrol. Dit is gelukt, en het is een zeer smakelijke smoothie geworden samen met een andere opmerkelijke ingrediënt namelijk kardemom.
Kardemom
Kardemom wordt niet zo heel veel gebruikt in Nederland, terwijl het naar mijn mening toch echt wel een heerlijk kruid is met een unieke smaak. Zeker in een smoothie vind ik het een graag gezien specerij/kruid. Het geeft een lekkere frisse smaak, en buiten dat voegt ook dit kruid weer extra voedingsstoffen toe aan de smoothie. Tuurlijk geldt dit in mindere mate omdat je kardemom maar in kleine hoeveelheid toevoegt, maar ach alle beetje helpen toch.
Het Recept voor de Waterkers Kardemom Smoothie.
Waterkers kardemom smoothie
Equipment
- Blender
Ingrediënten
- 150 ml (vanille)-yoghurt
- 150 ml water
- 35 gram waterkers
- 10 peulen kardemom
- 1 banaan
- 1 eetlepel chiazaad
Instructies
- Voeg het water toe aan de blender
- Voeg hierbij de eetlepel chiazaadjes
- Bij het gebruik van peulen kardemom, haal de zaadjes uit de peulen en voeg deze toe aan het water en de chiazaadjes
- Mix dit al, zodat de zaadjes van de kardemom en chia iets versneden worden
- Voeg nu de waterkers toe. Dit kan met of zonder steeltje. Met steeltje krijgt het naar mijn idee meer smaak van de waterkers.
- Is dit goed versneden en gemengd, dan kan de banaan en yoghurt erbij.
- En klaar is klara
Voor deze smoothie heb ik vanille yoghurt gebruikt, simpelweg omdat ik op dat moment niet veel anders voor handen had. Hierdoor is de smoothie wel zoeter geworden, en bevat deze meer suiker. Gewone yoghurt of ( plantaardige )- melk houd het suikergehalte lager, en is ook een goede optie.
Van de waterkers heb ik de steeltje verwijderd, maar deze kan je met steeltje verwerken. Ik heb het idee dat de smaak van waterkers wat sterker wordt als de steeltje mee verwerkt worden. Probeer anders een keertje met, en een keer zonder om te zien wat jou het beste bevalt.
De banaan heb ik eerder ingevroren. Hierdoor krijgt je smoothie een romiger mondgevoel. Sowieso krijg je dat al met een banaan, maar als deze ingevroren is geweest, is dat nog een beetje meer. Bovendien wordt automatisch je smoothie is kouder, wat meer het idee van een milkshake geeft. Ook hier kan je natuurlijk je persoonlijke voorkeur laten spreken.
De kardemom geeft toch wel de speciale touch aan je drankje. Ik heb de kardemom van euroma gebruikt. Dit zijn nog hele peulen, die ik open hebt gepeuterd, om de zaadjes eruit te halen. In de beschrijving van de smoothie heb ik aangegeven om deze in het begin aan de vloeistof toe te voegen, maar dit kan natuurlijk ook aan het eind. Zodoende kan je steeds iets meer toe voegen, en zo precies genoeg in je smoothie stoppen. De ene zal de smaak van kardemom wat meer waarderen dan de andere, en misschien smaakt kardemom van een ander merk ook wel sterker of zwakker.
Ik vind het leuk als je laat weten hoe deze smoothie is bevallen. Misschien tips hoe het nog beter kan, zodat andere hier ook weer van leren.