wat is een smoothie

Wat is nou een smoothie? Een smoothie is een niet alcoholisch drankje, welke meestal als basis fruit bevat. Dit kan zowel vers fruit zijn, maar ook fruit uit de vriezer, of uit blik. Omdat alleen fruit vaak een dikke moes wordt, wordt er vaak vloeistof aan een smoothie toegevoegt. Dit is vaak melk of yoghurt, maar kan ook water of vruchtensap zijn. Met deze 2 ingredienten kennen wij in Nederland de smoothie. Uiteraard kan je nog veel meer aan een smoothie toevoegen, maar de basis bestaat vaak uit fruit en vloeistof.

De oorsprong van de Smoothie.

Volgens Wikipedia is de smoothie iets wat in veel delen van de wereld voorkomt, maar dan wel net even iets anders. Een populair drankje in Azië heet de sharbat. Vertaald naar het Nederlands is dat sorbet. Deze drankjes worden ook gemaakt met fruit zoals de sinaasappel, citroen, mango, of ananas. Vaak wordt hier ook nog zaden aan toegevoegd, en rozenblaadjes. In India maken ze een drankje genaamd lassi, welke veel wegheeft van de milkshake, door de ingrediënten zoals yoghurt, gemalen ijs en mango. Terwijl in het zuiden van India vaker ananas wordt gebruikt in het recept, maar dan zonder yoghurt.

De Blender

Sinds de komst van de blender is langzamerhand de smoothie ontstaan zoals we hem nu kennen. Fruit, maar zeker de laatste tijd ook groente welke door de messen van de blender zo klein gemaakt worden dat een gladde massa ontstaat. De blender is in 1922 uitgevonden door Stephen Poplowski {1} Bedankt Stephen! Zonder jou hadden we nu nog alles zelf moeten hakken en snijden, en blenden. Daarna zijn er nog veel veranderingen en verbeteringen geweest aan het ontwerp van het eerste model. Het principe is wel ongeveer hetzelfde gebleven, wat ronddraaiende messen zijn in een grote beker.

De Smoothie

Een smoothie kan uit meerdere ingrediënten bestaan, zoals ik al in het begin van dit artikel aangaf. Zeker de laatste tijd zie je vooral de ingrediënten van de smoothie veranderen. Daar waar het vroeger vooral fruit en melk was waar veel smoothies van gemaakt werden, wordt er tegenwoordig veel meer naar het voedingsniveau van de ingrediënten gekeken. En terecht, want een smoothie volgestopt met alleen fruit zorgt er ook voor dat er veel suiker in je smoothie zit. Wel lekker zoet natuurlijk, maar al die suikers moeten natuurlijk ook een plekje krijgen in je lichaam. En laat die plek nou net zijn waar wij ze niet willen, zoals de buik en middel. Fruit uit de blender is wel gezonder door de vezels, dan zomaar een sapje, maar beter is het om ook groente toe te voegen. En daarbij ook nog wat zaden en of noten zorgen ervoor dat je een voller gevoel krijgt, en daarnaast ook nog gezonde vetten en minarelen.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.