venkel smoothie framboos munt

Venkel Smoothie met Framboos en Munt

Als je eens wat anders wilt dan een aardbei met banaan smoothie, dan is een venkel smoothie wellicht iets voor je. De smaak van anijs van de venkel samen met de zoete smaak van framboos, plus de frisse tint van de munt maakt dat deze smoothie zeker niet als gewoontes smaakt. Het eetlepeltje chiazaad zorgt er bovendien voor dat je ook nog eiwitten naar binnen slurpt. Veel fout is er dus niet te ontdekken aan deze smoothie.

Venkel

Venkel is een groente die niet zo heel vaak op het menu staat van de Hollander. Jammer want het heeft toch een verbazingwekkende smaak. Het smaakt namelijk naar anijs. Nu moet je hier natuurlijk wel van houden, maar als je dat doet dan zal ik zeker een keer een smoothie maken met venkel in de hoofdrol. De groente zou ervoor zorgen dat je maag rustig wordt. In het buitenland wordt er ook wel op venkelzaad gekauwd na de maaltijd om de spijsvertering te helpen. Ook wordt het gebruikt om een frisse adem te krijgen. Heb je venkel nog nooit gegeten, of in je smoothie verwerkt, dan zou ik je voorstellen dit sowieso een keer te proberen. Jammer genoeg kwam in deze smoothie voor mijn part de anijssmaak nog niet genoeg naar boven. Volgende keer voeg ik of een hele knol toe, of voeg ik nog wat extra venkelzaden toe, om die dropachtige smaak toch meer te proeven.

Framboos

De framboos zorgt in deze smoothie voor de nodige vitamine C. Van de 100 gram die in deze smoothie verdwijnt, zit je al bijna op 50% van je benodigde hoeveelheid. Lekker voor je weerstand zou ik zeggen. De universiteit van Wageningen heeft vastgesteld dat er vooral in frambozen een bepaald stofje voorkomt, wat nog niet veel in andere fruitsoorten is gevonden. Biochemisch onderzoeker Jules Beekwilder heeft ontdekt dat er veel ellagitannine wordt aangemaakt wat super gezonde en medicinale eigenschappen krijgt toegedicht. Mooi meegenomen samen met alle andere gezonde stoffen die je binnenkrijgt na het drinken van deze smoothie. Voor het gemak en versheid heb ik in deze smoothie gebruik gemaakt van de diepvries versie. Zie voor meer info over diepvries fruit deze post

Venkel Smoothie met framboos en munt

Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Porties 1

Equipment

 • Blender

Ingrediënten
  

 • 150 ml water
 • 1/2 venkel
 • 1 eetlepel chiazaad
 • 100 gram framboos
 • 2 eetlepels yoghurt
 • 2 takjes munt

Instructies
 

 • Voeg de chiazaadjes en water in je kan van je blender
 • Laat dit heel even draaien zodat de zaadjes beschadigen
 • Laat dit daarna zo'n 10 minuten rusten, en de chiazaadjes vocht opnemen
 • Snij ondertussen de halve venkel in kleinere stukjes
 • Weeg de frambozen af (of voeg zoveel toe als je wilt)
 • Voeg na 10 minuten wachttijd eerst de frambozen toe, en blend dit met het water en chiazaadjes
 • Voeg daarna de venkel, yoghurt, en munt toe
 • Bekijk de dikte, en voeg eventueel nog water toe als je de smoothie te dik vind
 • Drink vervolgens smakelijk
 • Laat een reactie achter na het drinken of dit een blijvertje voor je is

Het feit dat ik hier de chiazaadjes aan het begin van het blenden toevoeg, is omdat chiazaadjes heeft veel vocht op kunnen nemen. Tot wel 12 keer hun eigen gewicht. Voeg je de chiazaadjes van het einde toe, dan heb je de kans dat je smoothie uiteindelijk dikker wordt, dan dat je je voor ogen hebt. Ook zorgt je ervoor dat de chiazaadjes op deze manier makkelijker kneuzen, zodat je ervoor dat de voedingsstoffen die het te bieden heeft, makkelijker opgenomen worden door het lichaam.

Om de smoothie nog iets meer body te geven, en ook nog van extra proteïne te voorzien, heb ik nog 2 eetlepel griekse yoghurt toe gevoegt. Dit maakt de smoothie wel iets zuurder, dus de keuze aan jezelf of je dit ook wilt doen. Begint je in plaats van water, met bijvoorbeeld (plantaardige) melk, of een melkproduct, dan zal ik je de yoghurt achterwege laten.

Ik ben benieuwd wat je van dit recept vind. Lees ook eens de andere recepten voor nog meer inspiratie om thuis zelf voedzame en lekkere drankjes te maken. heb je zelf een recept wat zeker niet mag ontbreken op deze site, dan hoor ik dat graag. Ik ben altijd in voor iets nieuws, en variatie.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept