De Beste Koolhydraatarme Smoothie

De Beste Koolhydraatarme Smoothie

Koolhydraatarme Smoothies maken kan een uitdaging zijn. Zoeken naar ingredienten met weinig koolhydraten, maar wel veel vetten en eiwitten. Uiteraard moet het ook geen straf zijn om een smoothie te drinken, maar eerder een traktatie. En een traktatie is deze smoothie zeker.

Brandstof voor je lichaam

Voor deze smoothie heb ik gekozen voor ingredienten die makkelijk te verkrijgen zijn. Niet heel duur, en goed combineren met elkaar. Grootste uitdaging is natuurlijk dat het zaak is om de koolhydraten laag te houden, maar wel veel vetten en ook wat eiwitten toe te voegen zodat je lichaam wel brandstof binnen krijgt en verzadigd wordt door een smoothie. Pluspunt van natuurlijke producten is, dat dit pakketjes zijn van meerdere voedingsstoffen. Kado van moeder natuur die je lichaam maar al te graag als een klein kind wilt uitpakken.

Spinazie, meest koolhydraatarme groente

Als je mijn blog Koolhydraatarme Smoothies leest, dan zie je dat in dit recept gebruik is gemaakt van de groente die de lijst aanvoert, namelijk spinazie. De 100 gram spinazie die in deze smoothie verwerkt zit, voegt maar 1 gram koolhydraat toe. Geen verrassing dus dat spinazie in de “beste” smoothie verwerkt zit. Naast dat het heel weinig koolhydraten bezit, voegt het van alle groente waarschijnlijk wel de meeste eiwitten toe. Een dubbele + dus om spinazie te gebruiken. Jammergenoeg voegt het de derde macronutrient vet niet toe, maar daar gebruiken we een ander ingredient voor.

Als je nou nog nooit een smoothie hebt gemaakt met spinazie, dan kan het idee om deze groente zo rauw op te drinken je misschien tegenstaan. Misschien vind je spinazie wel vies, of er een jeugdtrauma aan overgehouden hebben. In dat geval kan ik je geruststellen. Spinazie proef je totaal niet, niet in deze smoothie, maar ook niet in een andere smoothie met spinazie. Terwijl het wel veel vitamine K, vezels en minarelen verschaft, zeker omdat je de spinazie niet kookt, en er hierdoor weinig tot niks verloren gaat.

Fruit in een koolhydraatarme smoothie

Fruit kan het grootste struikelblok zijn bij het maken van een smoothie die koolhydraatarm is. Op internet zijn veel recepten te vinden om een smoothie in elkaar te flansen, maar vaak wordt er dan veelvuldig gebruik gemaakt van fruit om de smoothie lekker zoet te maken. Van nature houdt de mens natuurlijk ook wel van een beetje zoetigheid, maar als je koolhydraatarm wilt eten, is veel fruit niet de juiste manier. Daarom zit in dit recept ook maar 1 stukje fruit verwerkt, wat het minst aantal koolhydraten en suiker bevat van al het fruit, namelijk een avocado.

Avocado, het meest vette fruit

Ook de avocado vervult net als de spinazie een dubbelfunctie in deze smoothie. Met 1,8 gram koolhydraten per 100 gram zit de avocado zelfs nog onder de meeste groente als je de koolhydraten telt. Wel voegt dit fruit 19,5 gram vet toe aan deze smoothie. Behoorlijk wat dus voor een stukje fruit. Ook de vezels verdubbelen als je het vergelijkt met de spinazie. Goed voor je darmen, en het verzadigde gevoel. Het vetgehalte in de avocado zorgt er tevens voor dat je een lekker romige smoothie krijgt.

Kokosmelk, vet lekker joh

Om de smoothie nog iets meer vet mee te geven, heb ik in dit recept als vloeistof gekozen voor kokosmelk. Kokos ansich bezit ook niet veel koolhydraten met 4 gr, maar kokosmelk bezit nog maar de helft hiervan. Net als avocado zorgt de kokosmelk door het vet voor een nog romiger mondgevoel. Maar dus ook voor energie voor je lichaam door het ontbreken van koolhydraten. Eiwitten voegt het ook nog een beetje toe met 4 gram totaal. Buiten de cijfers om geeft het ook gewoon een lekkere smaak af aan je smoothie. Kokos geeft mij toch altijd een beetje tropisch gevoel. Ik vind het zeker geen straf om producten die van kokos gemaakt worden, te verwerken in een smoothie bijvoorbeeld.

Eiwitten

De koolhydraten zijn dus laag gehouden, met de toppers in groente en fruit, en de vloeistof. De vetten zijn lekker de hoogte in gestuwd door de vette vrucht, en de kokos. Goed bezig dacht ik zo. Alleen blijven de eiwitten natuurlijk nog een beetje achter als je jezelf de beste koolhydraatarme smoothie wilt noemen. Hoewel eiwitten grotere hoeveelheden in vlees voorkomen, en vlees niet zo heel lekker is in een smoothie, moest ik wat anders zoeken. Het makkelijkste had geweest om eiwitpoeder toe te voegen, maar ik heb hier gekozen voor hennepzaad.

Hennepzaad

Hennepzaad bezit van nature heel veel eiwitten, weinig koolhydraten, en ook veel vetten. Past dus goed in een koolhydraatarm dieet. In een smoothie is het zaad makkelijk te verwerken. Het geeft niet heel veel smaak, maar een lichte nootachtige smaak. In een smoothie proefde ik geen noemenswaardig verschil tussen ervoor en erna. Het enige jammere is dat meer mensen hebben ontdekt dat hennepzaad onwijs gezond voor de mens is. Dit heeft de prijs wel aardig opgedreven van het zaad van een plant die vaak als ontkruid wordt beschouwd in warmere landen. Hier in nederland raad ik niet aan om zelf de plant te kweken in je tuin, want dan denken de buren dat je wiet aan het kweken bent.

Bron: RIVM

De beste koolhydraatarme smoothie

Wout
Smoothie met de beste koolhydraatarme ingrediënten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 6 minuten
Gang Drankjes
Keuken Amerikaans
Porties 1 persoon

Equipment

  • Blender

Ingrediënten
  

  • 200 ml kokosmelk
  • 100 gram spinazie
  • 1 avocado
  • 15 gram hennepzaad

Instructies
 

  • meng de spinazie met de kokosmelk
  • Ontpit de avocado, lepel hem uit zijn velletje, en voeg bij de spinazie en kokosmelk
  • Voeg de hennepzaadjes ook toe. 15 gram is iets meer dan een eetlepel
  • En de smoothie is klaar.
Trefwoord Smoothie

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept