bleekselderij komkommer smoothie

Smoothie met Bleekselderij, Komkommer en Appel

Groente in je smoothie is altijd een goed idee. Groenten bevatten over het algemeen geen of weinig suiker. Daar waar fruit altijd wel suiker bevat, en sommige echt best wel veel. Van selderij kan je dat in ieder geval niet zeggen. Deze bevat volgens het diabetesfonds vrijwel geen suiker, en is past ook goed in een koolhydraat arm dieet met maar 3,5 gr per 100 gram. Niet voor niks wordt bleekselderij vaak in verband gebracht met afvallen. Ook zou het vocht afdrijvend zijn, misschien omdat het voor 95% uit water bestaat. Wel wordt er dan vaak over grotere hoeveelheden gesproken, dus verwacht geen wonderen. Ook wordt het vaak geperst met een (slow)juicer. Jammer want zo gooi je een hoop vezels weg. Je hebt ervoor betaald, dus waarom zal je het niet gebruiken is mijn idee. In een blender versnijd je alles, dus maak je ook maximaal gebruik van wat de natuurlijk je geeft.

Komkommer

Ook komkommer bevat maar heel weinig suiker, volgens het diabetesfonds maar 1,3 gram per 100 gram. Samen met bleekselderij staat de komkommer ook aan de onderkant als je het hebt over de calorieën. Echte dikmaker zijn het dus niet de komkommer en de bleekselderij. Hierdoor is het wel te begrijpen dat het wordt aangeprezen om af te kunnen vallen. Ook komkommer bestaat voor zo’n 95 procent uit water. Volgens een artikel van het AD.nl zou zelfs komkommer de groente zijn met het hoogste watergehalte, maar de selderij ontloopt dat niet zoveel. Allebei winners dus op het gebied van watergehalte en calorieën. De volgende keer dat je aan een smoothie denkt, en wat minder suiker binnen wilt krijgen, kan het dus verstandig zijn om dat stuk fruit te vervangen voor een stukje komkommer of bleekselderij

Appel

De appel bevat wel duidelijk meer suikers dan de bleekselderij en de komkommer, dus als je echt aan de lijn bent zou je deze ook weg kunnen laten. Zelf vind ik het wel lekker om nog iets meer suiker in de smoothie te krijgen door een appel toe te voegen. Zodoende krijgt de smoothie toch nog nog een beetje een zoete twist. Dit om het licht bittere van de bleekselderij en de komkommer te maskeren. Het moet natuurlijk geen straf worden om smoothies te drinken, want anders ga je het niet lang voorhouden. Bij de appel hou ik mij altijd maar de spreuk voor van: A appel a day, keeps the doctor away. Sowieso wordt geadviseerd om 2 stuks fruit per dag te eten, dus na deze smoothie zit je al op de helft. Nu kan je het beste fruit eten, maar met drinken zijn niet in 1 keer de voedingsstoffen verdwenen

Smoothie Bleekselderij, Komkommer, Appel

Een groene smoothie gemaakt van bleekselderij gemixt met een halve komkommer en een appel
Voorbereidingstijd 0 minuten
Bereidingstijd 4 minuten
Totale tijd 5 minuten
Porties 1

Equipment

 • Blender

Ingrediënten
  

 • 1 stengel bleekselderij
 • 1/2 komkommer eventueel zonder schil
 • 1 appel naar keuze
 • 100 milliliter water of vloeistof naar keuze

Instructies
 

 • Strek een stengel bleekselderij van de stronk. Was de stengel, en snij of breek deze in kleinere stukjes.
 • Was ook de komkommer af onder de kraan. Eventueel kan je de komkommer schillen, maar ook de schil is eetbaar. Vaak zitten de meeste voedingsstoffen in de schil, dus maak het jezelf makkelijk, en snij alleen de komkommer in kleinere stukjes.
 • Bij de appel geldt eigenlijk weer hetzelfde verhaal. Was hem. Schillen kan dus, maar zal ik niet doen. Verwijderen van klokhuis zou ik wel aanraden. Met een appelboor is dit vrij eenvoudig te doen. Ook bestaat er wel een apparaatje waarmee je naast het klokhuis, ook gelijk partjes maakt.
 • Blend dit alles door elkaar, en bekijk hoe dik de smoothie is.
  Vind je deze nu nog aan de dikke kant, doe er dan nog wat vloeistof bij. Dit kan water zijn, maar ook een amandelmelk, yoghurt of wat je maar lekker lijkt.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept